JEV i AJ presenten la 2a jornada de recuperació dels búnquers de Blanes


Després que el ple de febrer de 2014 de l’Ajuntament de Blanes aprovés catalogar els búnquers com a Bé Cultural d’Interès Local, Joves d’Esquerra Verda, amb la col·laboració d’Alternativa Jove, van organitzar la primera Jornada de Recuperació de la Memòria Històrica l’abril del mateix any.

Dimarts es va presentar la convocatòria de la segona jornada de treball per recuperar els búnquers de la Guerra Civil a Blanes, que es durà a terme dissabte 11 d’abril . Per aquest motiu, es busquen voluntaris i voluntàries per col·laborar-hi, després de la primera edició en la que van participar un centenar de persones, principalment joves.

El dissabte 11 del proper mes d’abril, de 10:00h del matí, a 18:00h de la tarda es portaran a terme els treballs de recuperació dels búnquers, estructurats en un bloc de dues hores i mitja pel matí, i dues més per la tarda, per tal de netejar, buidar de runes i deixalles els interiors, netejar els creixements vegetals a l’interior, i netejar les pintades moltes d’elles racistes i feixistes, per completar l’obertura del 2n ramal d’un búnquer i passadís sota el bosc de més de 30 metres, després que en la primera jornada quedessin obertes dues entrades. Tanmateix, es treballarà en l’obertura d’un dels nius de metralladora que dóna a la penya sobre el barri de La Plantera.

Entre el bloc de matí i tarda, hi haurà dinar i la presentació del llibre biogràfic sobre Sebastià Piera “El Soldat de Pandora”, a càrrec de Miguel Díaz. Piera va exiliar-se en acabar la Guerra Civil i va ser retingut als camps de concentració francesos. Va marxar com a refugiat a Rússia, on s’allistà a l’Exèrcit Roig, combatent al Front Soviètic en la defensa de Moscou, i posteriorment al Caucas. Va tornar el 1947 a Catalunya, on va ser detingut i torturat. Va fugir a París, on va ser deportat a Còrsega. Sebastià Piera va morir el 8 de març de 2014, i un any després JEV i AJ volen retre-li un petit homenatge en el marc de les jornades de recuperació de la memòria històrica.

Les jornades tenen com a objectiu recuperar el patrimoni i la memòria, així com la preservació del simbolisme que suposen aquestes construccions de resistència contra el franquisme. Aquesta segona jornada és un compromís adquirit entre les voluntàries i l’organització en l’edició anterior per tal de continuar els treballs i acabar engegant un itinerari de la memòria històrica que ressegueixi els vestigis i fets més destacats de la guerra civil a Blanes.

Per inscriure’s a les jornades, s’ha de fer la inscripció a http://laguerracivilablanes.blogspot.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s