La platja queda lliure dels pous de la dessaladora


PuntDiari/Els pous de captació de la dessalinitzadora de la Tordera, que han format part del paisatge de Blanes en els últims deu anys, ja són història. Els treballs de l’ACA per desmantellar-los, una obra llargament reivindicada ja que els pous feia anys que no s’utilitzaven i contribuïen a malmetre la platja, s’han dut a terme en els últims mesos i actualment ja només queden vestigis de la base de la caseta que es va construir a la vora dels pous i la rocalla que s’hi va posar per protegir la caseta. Les obres han tingut un cost de més de mig milió d’euros.
El regidor de Medi Ambient, Miquel Lupiáñez, i Rafa Sardà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, valoren molt positivament la retirada dels pous, tant des del punt de vista de l’estètica de la platja com per l’impacte que tenien els pous en l’erosió de la platja. “Valorem molt positivament que s’hagin retirat, però no vol dir que la platja ja es recuperi immediatament. Les estructures de formigó sobraven i s’havien de retirar, però no veurem que la platja comenci a agafar amplada d’un dia per l’altre”, explica Sardà. Per l’investigador, també convindria retirar la rocalla que es va instal·lar a tall d’espigó i la base de la caseta que va construir l’ACA, però Lupiáñez va aclarir que l’ACA no té previst retirar-ho.
Per Sardà, la platja de s’Abanell encara necessitarà regeneracions de sorra “i que tinguem sort aquest any que baixi sorra de la Tordera”. L’avantatge d’aquests últims quatre anys, segons l’investigador, és que ha plogut més i hi ha menys temporals. “Han estat més benignes aquest any que no fa sis o set anys; el 2007 ens vam quedar sense platja”, recorda. “Tot i així, tardarem molts anys a veure la platja com estava abans que hi hagués els pous, a no ser que hi hagi regeneració. També hem de veure quines accions es poden fer per recuperar la punta de la Tordera”, considera.
Les estructures artificials de formigó a la platja, tot i que no eren les úniques causants de la pèrdua de la sorra, provocaven una erosió encara més gran. “Acceleraven l’erosió, però el problema és que la punta de la Tordera està massa canalitzada, i els sediments que surten del riu van mar endins i es perden”, explica Rafa Sardà. Actualment, el servei de Costes de l’Estat i la Universitat Politècnica de Catalunya estan treballant en un estudi per veure quines accions es poden dur a terme per recuperar la platja. En aquest projecte, el CEAB hi col·labora aportant idees.
Lupiáñez també va considerar molt positiu per a Blanes la retirada dels pous, no només per l’impacte mediambiental sinó pel valor turístic que té la platja en la riquesa del municipi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s