Volen reconstruir el crim de cal mossèn d’ara fa un any


PuntDiari/En la vigília del Dia de la Constitució del 2013, Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, el jove de 22 anys i nascut al Brasil que havia estat apadrinat per l’exrector de Riells del Montseny, Jaume Reixach, va ser mort a ganivetades dins del domicili on el noi convivia amb el mossèn. Des de llavors, l’autor confés de l’agressió, Eulogio Sol Lumalang, es troba en presó provisional. El detingut residia a Blanes, és d’origen filipí i es va instal·lar a Catalunya fa unes dues dècades amb l’ajuda del capellà. Ara, transcorregut un any de la tràgica mort de Moraes, ja s’han efectuat al jutjat totes les preses de declaració pel cas i s’està en espera que arribin les proves pericials psiquiàtriques practicades a Lumalang. Des que està al centre penitenciari, els metges que l’han tractat veuen molt millorat l’homicida, que quan va ser arrestat sentia “les veus dels germans de les Filipines”. Per la seva banda, l’advocat del detingut, Jaume Pararols, ha presentat aquesta setmana un escrit al jutjat d’instrucció número 4 de Blanes, que porta la causa. El lletrat sol·licita que es dugui a terme una nova reconstrucció dels fets a l’escenari on va tenir lloc l’atac mortal. El crim es va produir al pis de Reixach, situat al passeig Pau Casals de Blanes. L’advocat de la defensa considera necessària aquesta diligència per esclarir diverses contradiccions entre la versió del seu client i la del rector. El testimoni del capellà és clau, ja que, a excepció del seu fillol i de Lumalang, era l’única persona que era al domicili.
Pararols, entre altres punts, exposa que mossèn Reixach va manifestar que Lumalang va forçar la porta del menjador, fet que va obligar el rector a quedar-s’hi al darrere aguantant-la per evitar que entrés i l’ataqués. L’advocat diu que el seu client nega que s’originés aquest forcejament i que Kekeo és qui tenia agafat el ganivet amb anterioritat, i que, en conseqüència, Lumalang va actuar per defensar-se.
Per mossèn Reixach, en canvi, “no hi ha cap dubte sobre els fets”. “Des del primer dia, Lumalang va confessar. Ara, s’està volent distorsionar el que va passar com a estratègia de defensa. L’Eulogio té l’empara del dret a mentir i estan buscant atenuants. Es va presentar a casa meva per perpetrar un doble homicidi. No em va atacar a mi amb la rapidesa que pretenia perquè es va trobar la porta del menjador als morros. Quan va treure el ganivet, vaig tancar la porta amb el peu, em vaig aixecar i vaig fer força per impedir que passés. Van quedar malmesos dos llistons, que no he arreglat per corroborar-ho. L’instint de supervivència em va fer anar a l’entrada i vaig sortir a buscar ajuda. Lumalang es va abraonar llavors a sobre d’en Kekeo, que era a la seva taula i no era conscient del que estava passant. Eulogio va consumar un crim i va protagonitzar un intent frustrat. Per mi, és com si hagués perdut un fill. El va agafar distret. No hi va haver cap lluita. Kekeo no es va poder defensar.”
Reixach subratlla que “el que està fent la defensa” és mirar d’empastifar-lo a ell. “Res del que han plantejat ha prosperat. Tot i això, m’han complicat tremendament la vida. Dedicar-se a sembrar dubtes és una injustícia. Fomenten tot el que crea morbositat atacant-me, i això et deixa marcat. Crec que no seria necessària una altra reconstrucció, però casa meva està oberta per verificar el que sigui.”
Lumalang va sostenir davant del jutge que durant més de 15 anys va mantenir relacions sexuals amb Reixach a canvi de diners. Al febrer, va denunciar el capellà per presumptes abusos sexuals. Pel mossèn, aquestes afirmacions són aberrants. La defensa de l’arrestat va instar la fiscal a acusar el mossèn per aquesta causa: una petició que no ha prosperat. Aquesta situació, però, ha acabat perjudicant el capellà. Malgrat que els feligresos de Riells del Montseny li donen un suport incondicional, el bisbe de Girona li va imposar com a mesura cautelar que deixés d’oficiar missa en aquesta parròquia. Va ser destinat a les monges franceses de Lloret, on continua exercint. “Estic esperant que des de Roma arribi el sobreseïment. Encara que estigui jubilat, tornaria a Riells. Voldria aquesta normalitat per a mi. Ja he patit prou.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s