Un total de 148 escolars de Blanes reben el 100% de l´ajut per al menjador escolar


DiariGirona/ Un estudi elaborat per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes presentat l’octubre de 2013 va concloure que més de 500 infants i adolescents del municipi en edat escolar (un 8% del cens infantil) patien malnutrició, però no desnutrició, uns casos que a Blanes no s’han donat. Amb tot, són dues paraules que s’assemblen però tenen definicions diferents. La desnutrició es produeix per la manca d’ingesta d’aliments bàsics i provoca greus carències. La malnutrició, en canvi, és la manca d’hàbits saludables, ja sigui per falta de temps, costums o diners.

Sigui com sigui, en les conclusions d’aquell estudi es proposava incrementar la dotació econòmica de les beques menjador per arribar al nombre més elevat d’alumnes. També es proposava que les beques passessin a cobrir el 100% del cost perquè moltes famílies tenien “dificultats per fer front a la diferència entre el cost del menú i l’import de l’ajut”, deia l’informe. A més, també demanaven incentivar els programes de formació.

A partir de llavors, el consistori va desenvolupar accions en la línia proposada a l’informe. Un any després, Blanes ha presentat el balanç per aquest curs 2014-2015.

En primer lloc, segons les dades obtingudes a data de 15 de setembre de 2014 -quan va començar el curs escolar- un total de 349 alumnes rebien una beca menjador. D’aquests, 214 rebien un ajut del 50% del cost, 51 alumnes un 75% del cost i finalment un total de 84 alumnes van necessitar el 100% de l’ajuda d’aquesta beca.

Tot i això, segons explica el consistori, l’import que es tenia disponible per a beques (gestionades a través del Consell Comarcal) no era suficient per a alguns dels alumnes que no rebien el 100%. Per això, han hagut de complementar les beques a 64 alumnes. Això s’ha fet en el marc del programa “Salut i Crisi”, amb els estudis individuals i familiars realitzats per tècnics dels Serveis Socials Bàsics i amb la col·laboració dels voluntaris i voluntàries de Càritas Blanes. Així, els 64 alumnes d’aquest programa, sumats als altres 84 estudiants que reben un 100% de la beca menjador, donen un resultat de 148 alumnes que a principis de curs disposaven d’ajut de menjador i podien tenir la gratuïtat en l’àpat central del dia.

Programa alimentari a l’estiu

Arran de l’estudi de 2013, durant l’estiu d’aquest any s’ha realitzat també un programa socioeducatiu i alimentari per a les famílies amb més vulnerabilitat econòmica i social. En total, 52 alumnes van rebre atenció socioeducativa i alimentària en una espècie de casal, i en l’actualitat aquests alumnes gaudeixen de menjador gratuït.

Les famílies d’aquests alumnes, segons les dades facilitades pel consistori, es troben adscrites majoritàriament en el programa d’aliments, que està adreçat a donar cobertura a les necessitats bàsiques relacionades amb l’alimentació. En aquest sentit, es calcula que actualment hi ha un total de 663 famílies de Blanes que estan acollides al Pla d’Aliments, pel qual se’ls deriva a entitats socials a recollir una bossa amb aliments. D’aquesta manera, el nombre total d’aquests beneficiaris se situa per sobre de les 1.800 persones.

La xifra és més elevada que les que donava l’estudi presentat ?l’any passat a partir d’enquestes als serveis de pediatria i als centres educatius que xifrava en 524 les famílies adscrites al Pla d’Aliments, amb un total de fins a 2.101 persones.

Finalment, des del passat 15 d’octubre està en procés una nova valoració que té com a objectiu que un nombre aproximat de 107 alumnes puguin tenir algun tipus d’ajut econòmic per fer front a les despeses de menjador escolar, segons les dades de l’Ajuntament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s