La Biblioteca Comarcal de Blanes, premiada per la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO


La Biblioteca Comarcal de Blanes ha estat guardonada amb el premi Fem Cultura amb els Colors de la UNESCO, convocat enguany per la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU). El lliurament del premi ha tingut lloc aquest cap de setmana a Sant Adrià de Besós, i va ser presidit per l’alcalde del municipi, Joan Callau, així com per Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Paz i director general de la UNESCO durant el període del 1987 al 1999.

Per rebre el guardó, va assistir a l’acte de Sant Adrià una representació encapçalada per l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat per la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró. La cerimònia es va allotjar a la Saló de Plens de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besós, i va incloure una conferència a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, que va felicitar a tots els guanyadors pel premi aconseguit. L’acte també el va encapçalar Ma Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, que es va encarregar de llegir el veredicte del jurat.

Enguany ha estat la cinquena edició en què s’ha convocat aquest premi, el veredicte i lliurament del qual es va acollir en el municipi del Besós en motiu del 10è aniversari de l’associació UNESCO d’aquesta localitat barcelonina, i també coincideix amb el 30è aniversari de la FCACU. La Biblioteca Comarcal de Blanes ha rebut el primer premi de la segona modalitat de les tres que es convoquen, reservada a membres de la xarxa civil UNESCO a la qual pertany.

El primer premi consisteix en un diploma i 200 € en metàl·lic, un guardó que ha estat destacat per l’alcalde de Blanes, en especial per la distinció que representa haver estat escollits per entitats reconegudes per la UNESCO: “Significa un reconeixement a la tasca que estem fent des de Blanes per seguir garantint l’accés a la cultura de tota la ciutadania, en aquest cas a través de la nostra Biblioteca”.

D’altra banda, Josep Marigó també ha remarcat: “Amb projectes com el què ha estat premiat ara per les entitats de la UNESCO queda demostrat que, sobretot en temps de crisi, la imaginació i l’esforç comú són capaces de salvar qualsevol obstacle”.

En les altres dues modalitats dels guardons, l’Associació UNESCO de Sant Adrià de Besòs ha guanyat en la categoria reservada a associacions, centres i clubs UNESCO per la feina de contacte i col·laboracions amb les altres entitats de la ciutat. Per últim, en la tercera modalitat adreçada a associacions i entitats afins als objectius UNESCO s’ha premiat l’Institut Vallvera de Salt pel seu projecte El joc de Salt, coneguem el nostre entorn. Les Hortes Familiars. Tots tres premis estan guardonats cadascun d’ells amb un diploma acreditatiu i 200 euros en metàl·lic.

“Promocionem la cultura, fomentem la lectura”

El projecte guardonat (Promocionem la cultura, fomentem la lectura) es va posar en marxa l’any 2010 amb l’objectiu d’aproximar els lectors al teixit associatiu del municipi, al mateix temps que s’estableix una relació entre les entitats locals i l’equipament. Durant un mes, es crea un vincle amb la societat blanenca, les seves tradicions i el seu entramat cultural. Fins ara ja han participat una vintena d’entitats.

A través d’aquest projecte, la biblioteca també s’ha nodrit del coneixement d’experts que tenen les entitats en determinades matèries per a revisar la col·lecció i detectar necessitats. Amb aquest material s’han realitzat exposicions del fons documental disponible que hi ha en aquest equipament, creant un vincle amb la societat blanenca, les seves tradicions i el seu entramat cultural.

La sinèrgia que hi ha hagut entre la biblioteca i les associacions locals ha permès organitzar tot tipus d’activitats per donar-se a conèixer mútuament. Una de les més constants han estat exposicions que s’allotgen habitualment al vestíbul, però també s’ha pogut gaudir de tallers, xerrades, recitals de poesia, assajos d’actuacions, cercaviles, un flaixmob o, fins i tot, una especial sessió del Caga Tió la vigília de Nadal.

Totes les entitats que han participat al projecte guarden un excel·lent record del seu pas per la Biblioteca Comarcal i, a més a més, han coincidit en destacar l’important impuls que va suposar per donar-se a conèixer. Això és perquè, pel cap baix, d’ençà que aquest equipament es va posar en marxa l’any 2003, es calcula que hi ha passat més de 1.200.0000 persones. Per tant, les activitats que s’hi allotgen compten amb un potencial de públic molt elevat a través dels seus usuaris.

La propera entitat blanenca que participarà en el projecte serà el Grup Pastorets de Blanes, constituït per diverses entitats i particulars que s’encarreguen de donar vida a l’obra de Pere Puig i Llensa Pastors i Misteris, la representació de la qual arriba enguany al seu 85è aniversari. Durant tot el mes de desembre hi haurà una exposició, així com tres activitats principals: una xerrada-col·loqui programada pel dia 5; un assaig obert de l’obra el dia 10 i un concert de nadales amb la Coral dels Petits del barri de Sa Carbonera, que intervenen en la representació de l’obra, que s’oferirà el dia 23.

Val a dir que enguany la representació de Pastors i Misteris al Teatre de Blanes, una tradició nadalenca molt apreciada al cicle festiu blanenc, es farà el cap de setmana del 20 i 21 de desembre. El dissabte serà a les 10 de la nit, i el diumenge a les 7 de la tarda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s