Blanes tanca la Festa Major Petita


Una de les principals novetats que ha inclòs enguany la Festa Major Petita de Blanes que va tancar-se diumenge ha estat la presentació d’un dels nous membres amb què compta a partir d’ara la Colla Gegantera de Blanes, que es va tenir lloc ahir al matí. L’altre ingredient destacat de la darrera jornada del cicle festiu va ser la re-edició de l’Aplec de l’Amor, que finalment es va poder celebrar amb els seus principals ingredients a Cala Bona.

Màxim, el nou gegantó Manaia de Blanes

La cerimònia de presentació de la Colla Gegantera va encetar-se amb la cercavila que va encapçalar el nou membre de l’entitat, en Màxim, escortat pels seus padrins, els Manaies de Blanes. La comitiva va sortir des del Casal La Cooperativa i va fer un breu recorregut pel centre de la vila fins arribar a la Plaça dels Dies Feiners, on es va fer el bateig i presentació al gran nombre de públic que s’hi aplegava.

En aquest indret esperaven al gegantó els altres membres de la seva família: els gegants de Blanes –en Gastó i na Caterina-, els gegantons –Vadó Set-Trossos, Es Forcaner i Mariona- i els capgrossos. L’acte es va tancar amb el lliurament de premis del XIII Concurs de Dibuix dels Gegants de la Festa Major i un ball de plaça on van intervenir els membres de la Colla Gegantera, que precisament el proper dissabte organitza la XVI Trobada de Colles. La celebració inclourà com a fet més destacat el desè aniversari del bateig del gegantó Vadó Set-Trossos.

Història de’n Màxim i gènesi de la seva creació

Tal i com explica la llegenda, Maximià i Bonós eren dos soldats romans de l’any 363 després de Crist originaris d’Antioquia que, al convertir-se al cristianisme, varen ser martiritzats i així van assolir la santedat. En l’actualitat aquests dos personatges són els copatrons de Blanes. En honor a Sant Maximià i a la legió dels Manaies d’aquest municipi, la Colla Gegantera ha volgut batejar el nou gegantó amb el nom de Màxim.

L’entitat blanenca trobava a faltar un gegantó que tingués poques dimensions i pes perquè el poguessin portar els geganters més petits que estan en l’impàs de passejar un cap gros a dur un gegantó més gran. La il·lusió i la traça d’un dels membres de la Colla Gegantera, en Cinto Juanes, va ser l’empenta final perquè es decidís tirar el projecte endavant i crear el nou element.

En un principi no estava gens clar en quina figura popular de la vila es podrien inspirar per representar-la en forma de gegantó. Després de donar-li algunes voltes, es va decidir crear un gegantó manaia per la popularitat que han assolit els Manaies de Blanes i l’afinitat i companyó que hi ha entre entitats. Per poder realitzar la fesomia del manaia, s’ha pres com a referència un dels membres, l’Òscar Brunet.

En Màxim fa 1’12 metres d’alçada, pesa 5 Kg i s’ha comptat amb diversos col·laboradors per engendrar la nova criatura. D’aquest manera, la figura de cartó pedra l’han ajudat a fer realitat Cinto Juanes i Mar Mas; Josep Oliva s’ha encarregat del vestit que llueix; els braços i l’espasa han estat obra de Mireia Maeso, Elisenda Casanova, Yolanda Carvajal i Cuqui Carvajal, i finalment la marroquineria també ha anat a càrrec de Josep Oliva i Cinto Juanes.

2.500 assistents a la re-edició de l’Aplec de l’Amor

La darrera activitat que va tancar ahir diumenge el programa de la Festa Major Petita de Blanes va tenir lloc a Cala Bona. Es tractava de la re-edició de l’Aplec de l’Amor, que es va haver de suspendre fa quatre setmanes, el passat 28 de juliol, a causa del mal temps. Precisament aquest tradicional acte, que compta amb més de 100 anys de vida, havia de tancar la Festa Major de Santa Anna que se celebra al juliol.

La re-edició de l’Aplec de l’Amor va comptar amb els seus dos principals ingredients: el sopar popular a base de pollastre amb samfaina i l’espectacle Junts que va oferir el grup DeuDeVeu, guanyador del concurs Oh Happy Day de TV3. Prova de l’expectació que havia aixecat el concert des que fa uns mesos es va anunciar que tindria lloc a Blanes són les 2.500 persones que la nit d’ahir diumenge van omplir la platja de Cala Bona, gaudint dels temes que va interpretar la formació vocal.

L’ambient que hi havia ahir a la nit a Cala Bona –Cala Sant Francesc, o Sant Franciscu, com també li diuen alguns blanencs- era igual el que se sol respirar en motiu de l’Aplec de l’Amor del juliol. Molt abans que comencés el concert, el regalim de gent que s’hi acostava en cotxe o en carrilet va ser constant.

Seguint la tradició, molts d’ells es portaven el sopar de casa o van comprar tiquets per menjar pollastre amb samfaina còmodament asseguts a la sorra, així com d’altres que ho van fer al restaurant que hi ha a la cala. Hi havia moltes colles d’amics, parelles i famílies senceres que van aprofitar aquesta inesperada re-edició de l’Aplec de l’Amor per passar una agradable nit d’estiu i sopar a l’aire lliure acompanyats per un concert molt celebrat per tothom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s