Jornades Pescaturisme a Blanes


PORT203L’Ajuntament i la Confraria de Pescadors de Blanes, organitzadors de Pescaturisme, han fet un balanç molt positiu de la posada en marxa d’aquesta nova experiència, que es va iniciar el 16 de juliol. El què planteja Pescaturisme és la possibilitat de poder embarcar-se durant un dia en un vaixell i compartir amb els pescadors una jornada de treball a l’hora que es gaudeix dels paisatges de la Costa Brava des de la mar.

Durant aquests primers 15 dies han participat 7 persones. La majoria provenen de diverses localitats d’arreu de Catalunya (Blanes, Pineda, Olot i Vic), mentre que tres d’ells són de nacionalitats estrangera (2 de França i Holanda). Pel que fa al tipus de sortides que s’han triat, la major part d’elles s’han fet en embarcacions d’arts menors, mentre que tan sols una d’elles s’ha fet en un vaixell que fa pesca d’arrossegament.

Viure l’experiència de ser mariner durant un dia

L’oferta turística finalitzarà el 30 de setembre i la informació es dóna en cinc idiomes: català, castellà, anglès, rus i francès. Hi ha tres tipus de sortides on es pot participar segons la pesca que es vulgui conèixer de més a prop: arts menors, sonsera i arrossegament. En tots tres casos cal fer una reserva prèvia a l’Oficina de Turisme i, un cop formalitzada, s’acorda una cita amb una guia que parla l’idioma sol·licitat, que s’encarrega de fer l’acolliment. En total, enguany hi ha l’oferta de 13 embarcacions.

La trobada es localitza al mateix port de Blanes perquè comencin a familiaritzar-se amb l’entorn, i es reben totes les explicacions necessàries. Primer se’ls fa una breu visió històrica sobre el port, començant pels 100 anys de la seva construcció i acabant amb les obres de reforma que tot just es van inaugurar l’any passat. També s’explica la importància que va arribar a tenir en el transport de mercaderies i la construcció de vaixells, amb els mestres d’aixa.

Posteriorment, un membre de la confraria els explica el lloc per on navegaran, així com els entorns marítims de Blanes. La darrera part és la més pràctica, ja que es donen consells als futurs mariners per un dia perquè els tinguin en compte quan siguin a bordo del vaixell. Així, se’ls recomana que vagin amb roba d’esport i sabates de goma perquè no rellisquin a coberta; la conveniència de dur crema solar, una gorra i beure aigua per no agafar una insolació i no deshidratar-se; venir descansats; prendre una pastilla anti-mareig dues hores abans si se’n pateix quan es navega; dur el salvavides durant tot el viatge; i finalment –com a consell principal- fer sempre cas del què mana el patró del vaixell.

I és que, en definitiva, del què es tracta és de compartir una jornada real de treball; els clients no feinegen, però els mariners amb qui van si. Un cop acabada la xerrada, se’ls acompanya perquè coneguin precisament tant l’embarcació com el patró amb qui faran l’excursió i es pacta l’hora de sortida i arribada per a major comoditat de tothom.

Una nova manera de combinar turisme i tradició marinera

Els impulsors de la iniciativa, l’Ajuntament de Blanes i la Confraria de Pescadors, consideren que la possibilitat que durant un dia els turistes puguin viure i veure de prop l’ofici de pescador permet assolir a l’hora diversos objectius, més enllà d’oferir un producte turístic. Els pescadors poden trametre un seguit d’idees i valors que contribueixin a valorar millor la seva feina des del coneixement i difondre els actuals plantejaments de pesca sostenible que s’estan aplicant des de fa temps.

En aquest sentit, s’entén que Pescaturisme permetrà reforçar la identitat del col·lectiu dels pescadors i difondre el seu ric patrimoni cultural a través d’un ofici mil·lenari. També és una manera de donar a conèixer la mateixa història de Blanes, les tradicions, la gastronomia i tota la cultura vinculada al sector. Des de la Confraria de Pescadors es destaquen més aquests valors que no pas la possibilitat de poder comptar amb uns ingressos extra a les vendes que fan amb les captures.

Tres tipus de vaixells per viure l’experiència

Arts Menors: Si es tria aquest tipus de pesca, la sortida es fa a les 5 de la matinada i es torna a terra ferma a les 2 del migdia. El seu preu és de 95 € per persona, i admet que puguin participar 1 o 2 visitants, depenent de quina de les 5 embarcacions que hi ha disponibles faci el viatge. La dificultat d’aquest tipus de pesca és mitjana, i ofereix la possibilitat de conèixer una de les tècniques artesanals de pesca que manté millor l’essència de l’ofici. Això permet a aquests vaixells fer captures de gran qualitat, com ara lluç, rogers, rap, llagostes i pagell.

Sonsera: Es tracta d’un art centenari que permetia temps enrere poder capturar tota mena de peix però que, actualment, ha quedat relegada només a la pesca d’aquest tipus de producte, el sonso. El preu per participar també és de 95 € per persona i la seva dificultat es considera baixa. El viatge es fa de 7 a 11 del matí, hi ha 3 vaixells disponibles i poden pujar-hi a l’hora un màxim de 2 persones.

Arrossegament: De les tres modalitats, és la que ocupa més temps, ja que se surt a 2/4 de 6 del matí i es torna a les 6 de la tarda. Per aquest motiu, costa 140 € per persona i la seva dificultat és alta. A diferència dels altres dos tipus de pesca, s’hi inclou un dinar que, lògicament, sol ser a base de peix fresc. Hi ha 5 embarcacions disponibles i poden participar-hi grups de 4 persones com a màxim.

Actualment l’arrossegament és l’art de pesca que més activitat aporta al sector pesquer de Blanes, ja que també és la que requereix invertir-hi més esforços. Per aquest motiu, els mariners passen gairebé 12 hores a bord de grans vaixells per obtenir captures molt variades i apreciades: gamba, escamarlans, lluç, rogers, etc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s