Blanes acull un Taller de Formació sobre Violència de Gènere


La sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes va allotjar ahir a la tarda un Taller de Formació sobre la Violència Masclista. Identificació i recursos, organitzat per l’Institut Català de les Dones a Girona conjuntament amb el SIAD de l’Ajuntament de Blanes, el SIAD de l’Ajuntament de Lloret de Mar i el SIAD del Consell Comarcal de la Selva.

 

La iniciativa estava dirigida a les persones que formen part d’associacions i grups de dones, i es va organitzar precisament atenent a la petició que van fer diverses entitats durant la darrera Assemblea Territorial de Dones de Girona. En aquest sentit, la quinzena de participants amb què va comptar el taller celebrat ahir a Blanes, representaven entitats i organismes que atenen i donen suport a víctimes de maltractaments.

 

L’objectiu de la sessió formativa era entendre en quina situació es troben les persones que pateixen els maltractaments –majoritàriament dones-, així com conèixer quines eines i recursos tenen les entitats i organismes al seu abast per ajudar-les. El taller, que es va centrar en els casos de violència en la parella, va anar a càrrec de la psicòloga Núria Santayana, que dóna atenció psicològica al SIAD de la Garrotxa.

 

A través de les explicacions de la psicòloga, així com amb els exercicis pràctics en grups que després es posaven en comú, els assistents van treballar principalment tres aspectes. El primer d’ells va ser aprendre a detectar quins indicis poden ajudar millor a identificar la situació en què es troben les persones que pateixen maltractaments. El segon tema en què es va incidir era saber com es poden acollir, acompanyar i ajudar en aquestes situacions i, per últim, el tercer nivell va ser conèixer què es pot fer en aquestes situacions fer, és a dir; amb quins recursos es pot comptar.

 

En aquest darrer sentit, es va remarcar l’important tasca que es duen a terme des dels SIADs, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones en coordinació amb els Serveis Socials dels respectius ajuntaments. A la comarca de la Selva funcionen actualment tres SIADS: els que es gestionen des dels Ajuntaments de Blanes i Lloret i el del Consell Comarcal, que atén 24 poblacions de la demarcació, llevat de les dues poblacions del litoral que ja disposen de servei propi.

 

Al terme de la sessió també es va presentar breument la tasca que duen a terme des de fa gairebé un any l’Associació Unitat Canina Goss.O.SK9 de Sant Hilari Sacalm. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que, després que amb anterioritat va estar fent el seguiment durant sis anys de casos de violència de gènere, va decidir posar en marxa un mètode innovador per a la protecció de les seves víctimes. L’associació s’encarrega d’ensinistrar gossos que actuen de manera dissuasòria davant el possible atac de l’agressor, de manera que dona suport a la víctima els minuts suficients mentre no arriben els cossos de seguretat altertats.

 

El taller de formació sobre violència masclista va comptar al seu inici amb la presència de la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina, que va donar la benvinguda a tots els assistents. En aquest sentit, Surina va recordar que durant aquest 2014 es compliran els 10 anys de l’aprovació de la Llei Orgànica 1/2004 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, que va suposar un important pas endavant en el tractament i atenció d’aquesta xacra social.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s