Blanes tanca els actes d’homenatge a Roberto Bolaño


Blanes tancarà diumenge vinent, 1 de desembre, el cicle d’homenatge a l’escriptor Roberto Bolaño amb l’adaptació teatral de la seva novel·la El policía de las ratas, que es representarà al Teatre d’aquesta localitat a les set de la tarda. Sota el títol Bolaño a Blanes, al llarg d’aquest 2013 l’Ajuntament ha estat organitzant diverses activitats coincidint amb el desè aniversari de la mort de l’escriptor.

La peça teatral és una producció de Heartbreak Hotel i Teatre Lliure, la direcció i dramatúrgia és d’Àlex Rigola, i està interpretada per Andreu Benito i Joan Carreras. Es tracta d’un thriller, una història detectivesca sobre la diferència i l’art, una faula que ret homenatge, posa en qüestió i finalment supera en tensió dramàtica el relat curt de Kafka Josefina la Cantora o El Poble dels ratolins.

 

Roberto Bolaño va imaginar una comunitat de rates treballadores, cooperatives, exquisidament educades i afortunades membres d’una societat on els crims violents entre elles són desconeguts En aquesta història, Pepe el Tira, nebot de Josefina la Cantora –probablement l’artista més gran del seu poble- persegueix un criminal, una rata que mata les rates, tot i que les lleis que regeixen en aquesta imaginària comunitat dicten que matar als seus congèneres no és possible.

 

Segons el director de l’obra, Àlex Rigola, el què pretén Bolaño amb El policía de las ratas és construir un relat dur i cruel sobre el mon que hi ha sota les clavegueres com un reflex de la nostra societat desgastada i de la seva alienació: “La història d’un detectiu solitari a la recerca d’un assassí en sèrie, on Bolaño reclama aquest espai per a la individualitat, per a la diferència”

 

Àlex Rigola és director de la secció de Teatre de La Biennale di Venezia des de l’any 2010, va dirigir el Teatre Lliure de Barcelona (2003-2011) i els seus espectacles s’han pogut veure arreu d’Europa, així com a sud-Amèrica, Taiwan i Austràlia. Aquesta és la segona adaptació de Bolaño que du al teatre. L’any 2007 ja ho va fer per primera vegada amb la novel·la pòstuma 2666. Aquests darrers anys Rigola ha dirigit MCBTH, de W. Shakespeare, Gata sobre tejado de zinc caliente, de Tennesse Williams i Nixon-Frost, de Peter Morgan, entre d’altres.

 

Continuïtat dels actes d’Homenatge a Bolaño

 

L’any vinent, se seguiran organitzant a Blanes nous esdeveniments per mantenir viu el record envers l’escriptor d’origen xilè després de la intensa activitat que s’ha viscut al 2013. Roberto Bolaño va arribar a Blanes l’any 1985, i va ser aquí on va viure l’època de la seva plenitud literària i es va fer un nom com a novel·lista. Bona part de la seva producció està inspirada en indrets i personatges de Blanes.

 

Els actes d’homenatge Bolaño a Blanes es van encetar el passat mes de març i han inclòs des d’exposicions fotogràfiques fins activitats educatives, passant per conferències, tertúlies literàries i el Nocturn de Bolaño, un cafè literari a l’aire lliure on 25 persones de totes les edats van llegir fragments de les seves novel·les i poesies, alternades amb intervencions musicals.

 

També ha inclòs la posada en marxa de la Ruta Literària Bolaño a Blanes, formada per 17 punts o fites que ressegueixen els espais vitals de l’escriptor. El recorregut s’enceta a l’estació de tren on va arribar fa 18 anys, i inclou llocs on va residir, que freqüentava sovint o que el van inspirar en la seva obra. Així, hi podem trobar una botiga de jocs, un vídeo-club, una farmàcia, un restaurant, o bé el Passeig de Mar.

 

Les institucions i equipaments que han treballat en l’organització del cicle d’homenatge Bolaño a Blanes han estat l’Ajuntament, el CRP La Selva II, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica, l’Arxiu Municipal i la Biblioteca Comarcal.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s