Celebració de Santa Anna, patrona de Blanes


En motiu de la festivitat de Santa Anna, patrona de Blanes, la vila ha viscut aquest dijous els seus actes més tradicionals del programa de Festa Major. Amb tot, val a dir que malgrat ser un dia de festa, el municipi de Blanes també ha volgut expressar el seu condol per la tragèdia de Galícia. Per aquest motiu, aquest  dijous les banderes del balcó principal de l’Ajuntament onegen a mig pal com a mostra de dol i suport a les famílies de les víctimes de l’accident ferroviari a Santiago.

Celebració de Santa Anna, patrona de Blanes

Pel que fa a la celebració de la festa, els actes han començant amb la sortida de la comitiva oficial des de la porta de l’edifici consistorial, a quarts de 12 del migdia. L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, que portava la característica vara de batlle, ha encapçalat la cercavila acompanyat per membres de l’equip de govern, així com regidors i regidores de l’Ajuntament i representants de les forces de seguretat del municipi. Tots ells anaven precedits per la música de la Banda Musical de Blanes i els balls dels dos gegants del municipi, en Gastó i na Caterina, a càrrec de la Colla Gegantera.

 

Tal i com marca la tradició, la cercavila ha arribat fins la parròquia Santa Maria, on s’ha fet un ofici solemne concelebrat en honor a la patrona. Mentre encara no s’acabava de celebrar la missa, han arribat les novetats de la jornada.

 

Ball de Morratxes més popular

 

Enguany tant la breu audició de sardanes que s’acostuma a fer com el següent ingredient de la celebració de Santa Anna, el Ball de Morratxes, han canviat d’ubicació i, enlloc de fer-se al passeig de Dintre, s’han allotjat a la plaça dels Dies Feiners, un espai més ample.

 

El principal motiu per aquest canvi d’ubicació ha estat poder fer la celebració encara més popular i participativa pel nombrós públic que cada any es concentra al centre de la vila per gaudir dels actes centrals de la Festa Major. La Cobla Bisbal Jove és qui s’ha encarregat d’interpretar tant l’audició de sardanes com la música del Ball de Morratxes, que han dansat els membres de l’Esbart Joaquim Ruyra.

 

Aquesta ha estat l’altra novetat de la jornada; per primera cop des de la recuperació del Ball de Morratxes en el dia de la Festa Major, la peça musical ha estat interpretada per la Cobla Bisbal Jove, dirigida precisament per qui va crear-la fa més de 30 anys, el músic i compositor blanenc Josep Maria Guinart. Això ha afegit encara més vistositat a l’execució del ball que es va encarregar de recuperar per l’esbart qui llavors era el seu coreògraf, Joan Cruells.

 

La història del Ball de Morratxes es remunta a l’època feudal, quan els comptes de Cabrera primer i els senyors de Blanes després governaven de manera feudal aquesta vila. La gent del poble podia sentir la música al so de dolçaina que s’interpretava des dels salons d’estiu del palau, que avui dia allotja la parròquia Santa Maria.

 

Amb el pas del temps i la decadència feudatària, aquest ball va passar al poble i era costum dansar-la el dia de l’Aplec del Vilar. Hi ha dos grups de personatges ben diferenciats, fins i tot en la manera de vestir. Per una banda, els representants de l’Obreria amb l’alcalde al davant i per l’altra els representants dels vilatans més humils.

 

El Ball de Morratxes va formar part del dia de Santa Anna durant molts anys, però cap a la meitat del segle vint va deixar de fer-se. Va ser l’any 2003 quan es va tornar a recuperar aquesta tradició 100% blanenca. Un cop acabat el ball, a l’igual que es va fer per primera vegada l’any 2011, el públic assistent també ha pogut ballar aquesta dansa, ajudat pels membres de l’Esbart Joaquim Ruyra.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s