Els pescadors de Blanes reivindiquen la supervivència del sector


Blanes.cat/La Confraria de Pescadors de Blanes va celebrar dissabte passat la seva festa grossa, Sant Pere, i ho va fer en primer lloc amb una missa que es va fer a la llotja engalanada per a la ocasió. L’ofici, a càrrec de mossèn Enric Roura, va comptar amb la participació de pescadors, mariners i treballadors de la confraria, així com de diverses autoritats. A banda de l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i regidors de l’Ajuntament de Blanes, també s’hi comptaven el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Vicenç Estanyol, i el director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta.

 

Al torn de parlaments que va seguir a la missa, el patró major de Blanes, Eusebi Esgleas -qui és també president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors-, va reivindicar la necessitat que es reestructuri un sector que actualment ja ha de sobreviure amb el 50% dels guanys que obtenia a les dècades dels anys 70 i 80. Esgleas va recordar que, per si això fos poc, els mariners i pescadors han de treballar amb horaris i feines molt dures, exposats sempre a les inclemències d’un temps que pot ser benèvol però també inexorablement ingrat.

 

Distincions i reconeixements a diverses persones i a Càritas Blanes

 

Després, la celebració va entrar en una segona part molt més festiva, començant pel lliurament de sengles reconeixements i distincions, tal i com es porta fent des dels darrers anys. Els primers en ser homenatjats van ser Pere Viñas, Albert Ros i Quimet Malvasí.

 

Tots tres estan actualment jubilats, tot i que els darrers mesos han estat exercint de professors per a prop d’un miler d’escolars de Blanes que han visitat el port per conèixer i aprendre els secrets d’un ofici que tan sols aquests vells mariners podien haver-los explicat de la millor manera possible. Les visites escolars, organitzades per l’Ajuntament i la Confraria de Pescadors, han estat una experiència plenament satisfactòria tant pels alumnes com pels seus veterans mestres.

 

També van ser obsequiats amb sengles distincions Matías Fernández -que també està actualment jubilat- i José Conesa, que durant molts anys ha estat encapçalant el districte marítim de Blanes, tant per resoldre problemes com per col·laborar en el què fes falta, tal i com va explicar el patró major de la Confraria de Pescadors.

 

Tot seguit es va lliurar un diploma distintiu a Càritas Interparroquial de Blanes en reconeixement a la seva tasca social envers la vila. Aquest reconeixement es va instaurar fa poc temps, i aquest 2013 ha arribat a la seva sisena edició.

 

Va recollir el diploma distintiu el president de l’entitat, Salvador Serres, qui va aprofitar per agrair recíprocament la recollida d’aliments que ha estat fent durant les darreres setmanes la confraria per lliurar a Càritas. En total s’han aconseguit recollir 1.500 quilos d’aliments que, tal i com va explicar Salvador Serres, serviran per nodrir les 500 famílies que setmanalment s’atenen a Blanes.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s