10è Aniversari de la declaració de Paratge Natural d’InterèsNacional (PNIN) de Pinya de Rosa


pinya rosa Aquest any es commemora el 10è Aniversari de la declaració de Paratge Natural d’InterèsNacional (PNIN) de Pinya de Rosa, a Blanes. L’espai natural va ser declarat PNIN amb la Llei25/2003 després de la presentació d’informes tècnics i la pressió de la societat civil exigint lapreservació del darrer tram de costa no urbanitzat del municipi selvatà. El terreny inclou elJardí Botànic de Pinya de Rosa i un bosc mediterrani que, en el moment de l’entrada en vigorde la llei, presentava una gran biodiversitat de flora i fauna.

L’any 2008, el terreny, fins llavors propietat de la família Riviere, va canviar de propietaris.Llavors es van iniciar una sèrie d’actuacions, gairebé totes de forma irregular, com la netejaforestal amb maquinària pesada, l’obertura de camins dins del bosc i la instal·lació d’un tancatperimetral que impedeix el pas de la fauna i limita la funció de corredor biològic d’aquest espainatural. D’altra banda, també s’han realitzat cremes de restes vegetals incomplint la normativavigent i, darrerament, s’ha aprofitat el condicionament d’un aparcament per instal·lar fanals itallar arbres de la zona boscosa més propera a la platja de Treumal. Malgrat les irregularitatsesmentades, la propietat ha obtingut els permisos per realitzar la desforestació de part delbosc, però sense el pla d’actuació obligatori que exigeix la mateixa administració.

El PNIN, tal i com estipula la llei, està regit per un Consell Rector on hi participa l’entitat SalvemPinya de Rosa, que ha mostrat el desacord amb aquestes actuacions realitzades a l’espai.L’associació mediambiental, a més, reclama la creació d’un Pla de protecció i gestió del paratgeimpulsat pel Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, l’organismecompetent en la gestió del PNIN.

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), que vacoordinar l’informe científic de Pinya de Rosa, també s’ha manifestat repetidament en contrade les actuacions realitzades a la finca i dóna suport als actes de reivindicació.En aquest context, l’Associació Pinya de Rosa commemorarà l’efemèride del 10è aniversari enuna exposició que tindrà lloc els dies 13 i 14 de juliol al Passeig Marítim de Blanes. Després, del22 de juliol a l’1 d’agost, l’exposició s’instal·larà a la Biblioteca Comarcal de Blanes, on secelebrarà un acte commemoratiu el 17 de juliol amb l’Ajuntament de Blanes i l’AssociacióPinya de Rosa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s