Blanes organitza l’11a edició del Voluntariat per la Llengua


Enguany l’experiència ja ha arribat a la seva 11a edició consecutiva. Al llarg d’aquests darrers deu anys hi han participat més de 2.000 blanencs i blanenques, amb una mitjana d’unes 150 i 300 persones cada any. D’aquesta manera, s’han format a la població 1.000 parelles lingüístiques, quantitat que demostra que Blanes és un lloc acollidor i obert en matèria lingüística, ja que les dades globals de tot Catalunya durant el mateix període són de 71.500 parelles.

 

Aquest recorregut de 10 anys de feina fa que aquesta campanya estigui totalment arrelada al territori i compti amb la implicació d’institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats comercials de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats. A més a més, aquesta campanya es duu a terme de manera normalitzada en els centres educatius de secundària com a eina de suport a la tasca docent.

 

El Voluntariat Lingüístic consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, etc.

 

Una de les grans virtuts de la campanya del Voluntariat per la Llengua és que no és excloent, sinó que implica persones de totes les edats, professions, nivells culturals i socials, i, a més a més, combina dos aspectes: la difusió del català entre la població immigrada i la cohesió social. D’altra banda, ha incidit en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants, que és ajudar-los a superar la dificultat de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’acceptació de l’altre i no pas com a signe de mala educació.

 

A més a més, des de l’Oficina de Català de Blanes es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn, per incentivar aquesta cohesió en grup. Entre elles, destaquem la cita anual de les Llengües del Món, a càrrec dels alumnes dels cursos de català que es farà el proper 26 d’abril, així com la sortida a Arenys de Mar per assistir a una ruta teatralitzada per l’univers de Salvador Espriu que s’emmarca en els actes de l’Any Espriu 2013. Aquesta sortida està programada pel maig, i posarà punt i final a aquesta edició de voluntariat lingüístic.

 

L’any 2005, el Voluntariat per la Llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea, i una mostra de l’èxit d’aquesta iniciativa és que s’ha implantat a les Illes Balears, al país Valencià i a Andorra. A la Vall d’Aran també s’ha adaptat per a l’occità, i a l’estranger s’ha fet a la província de Bolzano (Itàlia), així com a la regió de Flandes (Bèlgica)

 

Anuncis

Un pensament sobre “Blanes organitza l’11a edició del Voluntariat per la Llengua

  1. Robert (els Pins) diu:

    Com? Blanes, un poble acollidor i obert en matèria lingüística?? Voleu dir que hi toqueu?. Increïble… dubto que algú s`ho pugui creure, per dir-ho suau… O es que encara hi ha algú que no sap que Blanes és “Ardales 2”, i que el Català està a punt d`extingir-se com a llengua autòctona?? El qual és MOLT trist, de fet no té ni nom el que s`ha fet a Blanes. Per flipar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s