15 anys de la revista Blanda


L’Ajuntament de Blanes ha presentat el número 15 de la revista Blanda, que edita amb periodicitat anual l’Arxiu Municipal.

Blanda es distingeix d’altres publicacions similars perquè fa aportacions inèdites i significatives sobre diversos aspectes de la història recent i remota de Blanes. La publicació es presenta amb un estil que atrau tant els entesos en la matèria com el públic en general.

Atès que enguany es compleixen els 15 anys de la seva posada en marxa, se n’ha millorat el disseny interior i s’ha canviat sensiblement l’estil de la portada, que reprodueix dues creacions de Mayte Vieta, possiblement l’artista blanenca amb un major ressò internacional.La revista li dedica un article escrit per Josep Bota que, per ser fidedigne amb l’obra reproduïda, és l’únic que està publicat íntegrament en color.

Entre les recerques que hi ha al 15è número del Blanda, destaca la que signa Joan Baltrons amb dades inèdites sobre l’antiga muralla que rodejava la vila. L’article inclou un mapa sobre l’hipotètic traçat que tenia el Blanes emmurallat a l’època medieval i moderna. Per la seva banda, Juli Baca -del grup de col·laboradors de l’Arxiu Municipal-, parla d’Es Portal, el lloc on antigament es venia peix a Blanes.

Ramon Freixenet ens acosta a la figura del showman blanenc Esteban de Balt, que durant molts anys va regentar el popular nightclub Los Tarantos i que va triomfar com a cantant, especialment a Alemanya, durant els anys 70. D’altra banda, l’article que signen Pere Puig i Joan Puig ens acosta a les vides de Sebastià Llorens i Jaume Puig, dos blanencs que seran beatificats l’octubre d’aquest 2013.

En l’àmbit del món de la recerca, també destaca l’article d’investigació que publica Quim Roura, que continua el seu treball sobre el Blanes del segle XVII, que enguany aporta novetats sobre les noves elits del moment: comerciants i professionals liberals. Per últim, Pep Vila dóna a conèixer un poema colonialista de Cortils i Vieta on es lloa la Cuba Espanyola, i Maria Àngela Sagrera analitza la imatge de la Mare de Déu del Vilar, després que durant el 2012 es va celebrar el mil·lenari de la seva troballa.

Pel que fa a les dues biografies que hi ha a la revista, una d’elles l’ha escrita Aitor Roger i tracta sobre els principals episodis de la vida de Bartomeu Comas –que l’any vinent complirà 100 anys-, conegut perquè durant molt temps va ser especialment actiu en el món associatiu blanenc. L’altre perfil biogràfic l’ha relatat el propi protagonista, Albert Ros, i recull les vivències personals de qui va ser el darrer subhastador de la Costa Brava a la Confraria de Pescadors de Blanes.

Se n’han editat 500 exemplars, que es vendran a les llibreries de Blanes al preu de 10 euros.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s