L´augment del preu de l´aigua dessalada enfronta els partits al ple de Blanes


DiariGirona/El preu de l’aigua és un dels temes al qual els veïns de Blanes estan sempre atents, ja que és un municipi que no només depèn dels seus pous sinó que necessita d’aportacions de la dessaladora i, per tant, això l’encareix. Ahir el ple va aprovar un contracte amb l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) -que es troba en procés de privatizació i que passarà a mans d’Accions- que provocarà que el municipi no tingui problemes d’abastament però sí que la pagui a un preu més alt.

El punt sobre el contracte amb l’ATLL va provocar que els grups de l’oposició, especialment el d’ICV i PP fossin crítics amb el conveni signat i s’enfrontessin a CiU -també a l’oposició- i a l’equip de govern liderat per Josep Marigó (PSC). Tant ICV com PP van defensar que l’abastament d’aigua pogués ser discontinu, és a dir, que no s’aportés aigua durant tot l’any de la dessalinitzadora sinó només ?durant la temporada d’estiu, per exemple, quan n’hi ha més necessitat, tal i com s’ha fet aquest any per decisió d’estalvi de l’ACA.

Un fet que el regidor d’ICV Victor Catalan va defensar però al mateix temps va lamentar que malgrat haver-se proposat a l’ATLL, encara no haguessin obtingut resposta. El PP, a més d’apostar per això, com va relatar Josep Llamví (PP) considera que Blanes ha de tenir contrapartides de l’ATLL perquè és el municipi on es va alçar la planta dessalinitzadora i també els mecanismes marins que fan possible l’extracció de l’aigua. Un conjunt que al seu parer hauria de suposar, per exemple, que Blanes obtingués un preu de l’aigua més econòmic. Segons els càlculs d’ICV, els veïns pagaran el rebut de l’aigua un 20% més car l’any vinent. El contracte preveu que l’ATLL proporcioni un mínim de 1,5 hectòmetres cúbics anuals a Blanes, que es pagaran amb un cànon fix de 779.382 euros i una tarifa de subministrament que s’elevarà fins als 0,120323 euros per metre cúbic.

El regidor d’ICV va demanar deixar el punt sobre la taula i també va incidir en el procés de privatizació que viu ara l’ATLL i va recordar a CiU que són els qui han dut a “la privatizació de l’aigua”. Des del grup municipal de CiU, Xavier Lozano va destacar la necessitat d’abastament que té Blanes de la dessalinitzadora i va assegurar que pel que fa el preu es pot estar d’acord o no, i va reclamar a l’equip de govern que negociï amb l’ATLL i sigui capaç que la puja afecti el mínim possible el ciutadà.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, per la seva banda, va afirmar que des de l’ATLL se’ls va dir no “abastaments discontinus” perquè hi ha un reglament de l’empresa que no ho permet. Amb tot, Marigó es va comprometre a negociar de forma “permanent” amb l’ATLL o, si és el cas, amb Acciona en el futur. I també va assegurar que al seu dia es va signar un conveni amb l’Agènicia Catalana de l’Aigua (ACA) per fer una sèrie d’actuacions i que ara també s’està actualitzant. Malgrat l’enfrontament entre els grups, el punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU i PSC i els contraris d’ICV i PP.

Cal recordar que fins a l’estiu d’aquest any, la dessaladora de Blanes estava gestionada des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) però llavors, es va transferir la competència a l’ATLL i en conseqüència quan s’acabi la privatizació, la guanyadora del concurs Acciona serà qui ho farà.

Un pensament sobre “L´augment del preu de l´aigua dessalada enfronta els partits al ple de Blanes

  1. Robert (els Pins) diu:

    Privatització de l`aigua, encariment de l`aigua per l`any vinent… malament anem amb un be tan bàsic i important com és l`aigua. Quin desastre… cada any anem a pitjor. I el alcalde que tenim… pitjor no ho pot fer. No tinc paraules.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s