Josep Alum inaugura amb el pregó les Festes de Santa Anna 2011


Diari Girona

La plaça dels Dies Feiners de Blanes es va tornar a vestir ahir de gala per acollir el pregó de la Festa Major. El discurs que va donar per començada la festa de Blanes va anar a càrrec de Josep Alum i Vilabella………llegir més

El metge -director del grup de teatre El Mirall i també col·laborador de Diari de Girona- va fer un pregó en el qual es va mostrar agraït al nou alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), per haver-lo convidat a ser el pregoner de la Festa Major de 2011. “La invitació per pregonar les festes d’enguany significa d’alguna manera un reconeixement vers la perseverança en les activitats culturals que he desenvolupat”, va dir Alum.

Centenars de persones es van reunir a la plaça dels Dies Feiners per escoltar el pregó i, fins i tot, hi va haver gent que el va escoltar de peu. El primer en agafar la paraula va ser l’alcalde Josep Marigó, qui va donar la benvinguda als ciutadans de Blanes i va presentar al pregoner. Alum va destacar el seu arrelament amb la població de Blanes. “M’estimo aquest poble. Però, sobretot, m’hi sento arrelat”, va confessar.

Alum va recordar en el pregó moments de la seva infantesa al carrer La Riera, també anomenat rambla Joaquim Ruyra. “La Riera, llavors sense cobrir, es va convertir en el meu lloc habitual de jocs i d’esbarjo”, va explicar. “La Riera va ser també més d’una vegada una font d’ensurts. D’aquells que triguen a oblidar-se. Com quan es desbordava i ens obligava a evacuar les o tres o quatre vaques que teníem”.

Alum tampoc es va oblidar d’explicar moments de la seva etapa escolar: “Els Padres van ser, també i sobretot, un reguitzell de joves professors sense sotana: en Rafel Martí, en Josep Guilain, en Xavier Oms, etc. Uns professors que ens varen obrir els ulls a la curiositat i al raonament, trencant motllos, i fent-nos veure que hi havia altres formes de transmetre coneixement, més enllà del Copiarás cien veces i el No hablaré en clase”.

Les dues grans aficions d’Alum són els bolets i el teatre. Dos mons que per ell tenen un element en comú: la mentida. “Actors i directors intentem, a cada espectacle, enganyar els espectadors (…) i els boletaires som mentiders, sobretot quan algú ens pregunta pel lloc on hem fet la trobada”, va comentar.

Respecte del teatre, un dels aspectes que més vincula Alum amb Blanes, va recordar el pregoner, és que “les primeres obres de teatre les vaig veure a l’Esbarjo. Els Pastorets d’en Pere Puig i Llensa, comèdies com “Quina vista tens Quimet” i “Jo seré el seu gendre” o melodrames com “Berlín, plaça Alter” varen constituir els primers biberons en nodrir la meva afició teatral.

Alum va voler aprofitar l’ocasió per donar un missatge a la població abans d’acabar el pregó: “m’agradaria que els blanencs del present i sobretot els del futur fóssim, a més i abans que tolerants, un poble obert i generosament acollidor i solidari”.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s